Kotoilu – uusi muoti-ilmiö kotihiirille

posted in: Koti | 0

Tanskalainen hyggeily, ruotsalainen lagom ja suomalaiset kalsarikännit ovat kotiin liittyviä maailmanlaajuisia ilmiöitä, joihin voidaan lisätä yksi uusi käsite: kotoilu. Se on jo onnistunut syrjäyttämään kaikki yllä mainitut kodin sisustus ja zen-olotilaa etsivät ilmiöt. Joskin kalsarikänni-ilmiö voi kulkea käsi kädessä kotoilunkin kanssa.

Unsplash

Kotoilu on kuitenkin täysin suomalainen käsite. Sen määritelmä on kotona oleskelua vastapainona kiireiselle arjelle, rauhoittuminen ja hiljeneminen. Viime vuosina siitä on tullut kansainvälinen trendi, mutta suomalaisille se on ollut melkeinpä elämäntapa jo vuosikymmenien ajan.

Juuri tästä syystä suomen kielen käsite “kotihiiri” sopii kuvailemaan juuri parhaiten kotoilusta nauttivaa henkilöä. Koti on hänelle turvallinen ja mukava paikka olla ja nauttia vapaa-ajasta vain oleskelemalla.

Kotoiluun ei liity sisustamista

Hyggeilyn yhtenä osana on muodostaa kodista mahdollisimman mukava ostamalla pehmeitä peittoja, tyynyjä, kynttilöitä ja suosimalla luonnonmateriaaleja sisustuksessa. Lisäksi hyggeilijöiden tulisi kiinnittää huomiota valaistukseen ja yleiseen kodin mukavuuteen sisustusta miettiessä.

Kotoilussa ei ole kyseisiä vaatimuksia. Yleisesti ottaen suomalaisten kodit on sisustettu hyvin käytännönläheisesti ja mukavasti. Jokaisen kotoa löytyy jonkinlainen löhösohva tai pehmeä sänky, johon voi heittäytyä ja kotoilla. Täten kotoilu on täysin ilmaista.

Kotoilun perusidea lähtee mielekkäästä tekemisestä

Jos vietät mieluiten aikaasi kotona kuin kauppakeskuksissa, ravintoloissa tai muissa ruuhkaisissa tiloissa, olet juuri oikeanlainen ehdokas kotoiluun. Sen perusidea käsittää vain mielekkään tekemisen kotona.

Unsplash

Sen tavoite on nauttia mahdollisimman kiireettömästä, stressittömästä ja mukavasta puuhastelusta kotona, joka tarkoittaa mitä vain. Jos tykkäät tehdä käsitöitä, voit nauttia neulomisesta esimerkiksi takkatulen ääressä talven pimeässä tai pihatuolissa kesällä.

Vastakohtaisesti jos tykkäät vaikka pelata hetken esimerkiksi rahapelejä tai muita digipelejä, niin senkin on todistetusti osoitettu parantavan mielenlaatua ja helpottavan ahdistusta. Hetki mobiilipelin parissa tai nettikasinolla, jossa ehkä kolikkopelit ovat suosikkejasi, sopivat täten oivasti kotoilun henkeen.

Tee itsesi mahdollisimman mukavaksi

Jos löysit itsellesi kiinnostavaa ja rentouttavaa puuhasteltavaan kotoilua varten, voit parantaa sen hetken tunnelmaa erilaisella rekvisiitalla. Yllä mainittu takkatuli on mainio aloitus tai vaikkapa kynttilöiden sytyttäminen.

Kääri ympärillesi peittoja ja muodosta itsellesi pesä, johon voit napata höyryävän kuumaa yrttiteetä, jonka ainesosissa on niin ikään otettu huomioon rentoutuminen. Ehkä haluat lukea kirjaa tai katsoa elokuvaa, joten sen vierellä voi olla kivaa napostella jotain pientä.

Pue päällesi jotain väljää ja mukavaa: nyt ei ole sopiva aika pukea tiukkoja ja kiristäviä vaatteita. Olotilan täytyy olla mahdollisimman rento. Pistä vielä villasukat jalkaan ja nauti kodin rauhallisesta tunnelmasta.

Sauna ja kotoilu – miten ne voidaan yhdistää?

Sauna on suomalaisille pyhä paikka ja samoin paikka, jossa voi rentoutua ja unohtaa päivän murheet. Saunomisella on lukuisia terveysvaikutuksia, mutta kyseessä on samalla tärkeä kulttuuriperinne. Sauna ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin kotoilu, koska kyseessä on kaksi erilaista kulttuuria.

Ne voidaan kuitenkin yhdistää kodeissa, joissa on sauna. Kotoileva henkilö voi saunoa ja löytää sen myötä itselleen rentouttavan hetken. Kotoilussa on kuitenkin kyse kokonaisvaltaisesta tilasta, jossa suositaan kotia kaiken muun sijaan.

Voit tehdä kotityöt omassa tahdissasi tai vaikkapa vaihtaa kuntosalin kotijumppiin. Vapaudut yhteiskunnan suorituskeskeisyydestä ja pääset jopa toisin sanoen sitä pakoon kodin turvaan, jossa sinulta ei vaadita mitään vaan voit keskittyä vain hyvään olotilaan.

Kotoilu pysyy pinnalla vielä pitkään

Kun etätyömahdollisuudet laajenevat tulevaisuudessa, yhä useampi tulee huomaamaan kotoilun hyödyt ja täten se tulee olemaan suuri trendi vuosien ajan. Suorittamisen sijaan ihmiset tulevat suosimaan mukavuutta ja hyvinvointia, joka tulee vaikuttamaan elämän jokaiseen osa-alueeseen.